Thursday, April 18, 2013

Gajet buat manusia bodoh




Dah lama tak updte blog zu...baca dah kan tjuk n3 zu kali ni...gajet buat manusia bodoh..opppss ni bukan zu yang cakap(walaupun zu bersetuju dengan kenyataan tersebut hehhe) tapi zu terbaca satu artikel dalm paper aritu...kemudian abang zu pun baca jadi kami berduskusi sat topik ni.dalam artikel ni seorang genuis fizik iaitu Albert Einsetin pernah berkata"saya risau tentang masa depan ketika teknologi mengatasi hubungan sesama manusia. dunia akan dihuni oleh generasi yang 'bodoh'.tengok ahli genuis yang dulu dah mampu terfikir dan terbayang apa yang akan berlaku pada masa hadaapan dengan pergantungan manusia terhadap teknologi ni. zu tengok memang perkara macam ni dah terjadi dlm masyarakat kita..bukan luar saja dalm family zu sndri pun dah berlaku. anak2 buah zu je tangan tak lepas dari membelek hnset ipad dan gajet2 lain. pakat sibuk nak bertweet, facbook bermain game dan sebagainya (kadang2 m.uda depa pun macm tu jugak hehhe)...budak2 la ni tak reti dah nak main macam budak2 dlu. time zu kecik2 tak kira hari cuti ka apa balik sek tak lekat dah kat umah satu kampung lari duk p main...sampai kena leter ngan arwh mak la sebab rajin merayau satu kg hehhe...budak2 la ni hmm tak "ganas" langsung hehhe...main pun dalam laptop,komp,ipad apa kes!! tak mencabar lansung hehhe...masa duk berduskusi ngan abang zu tntng topik ni dia ada la kata dua minggu lepas sek dia ada buat program permainan tradisional dia kata budak2 dia ada yang tak tau dan tak pernah main permainan tradisi ni..aduiii sedihnya...nanti lama2 permainan rakyat kita dilupakan macam tu je.. tenglam dengan permainan berasaskan teknologi sekarang..nanti zaman anak zu agaknya tak tau dah pa macam mana main tuju kasut, tuju pot tin, main polis "tntree", main lompat getah,main tikam2 hhehe,batu selambut..kesian kesian...zu rasa bertuah sebab dilahirkan zaman tu cam kesian plak pada budak zaman sekrang tak rasa nikmat seronk main permainan macam tu...sian depa noo...kesian..kesian...

3 comments:

fiza saiza said...

heheee..permainan zaman kanak2 kite dulu sangat best...

Rugi kanak2 sekarang tak kenal permainan dulu2..hehee

june mohd said...

betul tu..sebab tu zaman sekarang macam2 penyakit kita leh jumpa...sebabnya, manusia zaman moden kurang bergerak..tak aktif...semuanya di hujung jari...tak de dah nak main kejar2 keliling kampung macam kita dulu2...

mentari alam lembayung alam said...

betul tu..zaman kanak-kanak zaman mengembara dan meneroka..perlu aktiviti outdoor.. baru best.. ;)
rindu zaman kanak-kanak..panjat pokok, main kejar2..nyorok2.. 1 kg boleh kenal hahaa..

COPYRIGHT@Segala Yang Tercatat Hak Milik Zue Zara