Monday, June 6, 2011

Cinta Dia

Hari ini aku betul-betul dah lambat nak masuk keje..macam manalah aku tak sedar bunyi jam yang ku set pada pkul 6 setiap…ni semua dia punya pasal ar ni..nak call aku pun sampai 2.. 3 pagi…time orang tido diajaknya aku berbual tak layan kena beleter plak..susah betul..aku melihat jam yang terletak di tangan kirku, alamak! dah dekat pukul lapan, sedangkan aku masih lagi tercanguk menunggu komuter. alahai komuter ni pun terhegeh hegeh lambat..cepat la cepat la..aku mula berdetik dalam hati…sepuluh minit kemudian komuter yang menghala ke arah kl sentral mula muncul aku tanpa berlengah terus masuk, cepat je mata aku melihat kalau-kalau ada kerusi kosong..alamak penuh semua berdirila nampaknya aku..dalam tren aku bercongak dalam hati mau pukul 9 jugak ni nak sampai office lepas ni aku kena naik lrt plak huhu teruk aku kena leter dengan bos ni…mintak mintak la dia masuk lewat pagi ini.

‘’wei cik kak kenapa lambat hari ni”soalan dari Siti rakan sekerja aku dengar sebaik saja

aku meletakan barang di atas meja kerja aku yang sebelah dengannya. Aku memberi senyum saja kepadanya, kau faham-faham je la Siti..Siti menjeling, hehhe minah ni kalau jelling mau tersentak jugak melihat jelingan tajam dia tu
‘’ala..aku bagun lewat ar..err bos kesayangan kau dah masuk belum?..gelap je bilik dia.. belum ek?”aku tersenyum- senyum sambil memandang ke arah Siti sambil mengharap agar betul sangkaan aku.
“belum.. kau nasib baik tau… tidak mau bernanah telinga kau kena soal jawab dengan dia” aku melihat tangan Siti lincah menekan keyboard computer di meja dia. Wah awal dia buat keje selalu bergosip dua tiga cerita dengan liza yang berada selang dua meja kami tu baru mula bekerja..katanya gossip dulu baru semangat membuat kerja..macam-macam.
‘’tak pe kalau dia banyak soal, aku bagi je la senyuman menggoda aku kat dia hehhe..confirm dia cair tak jadi terus bersoal jawab banyak dengan aku ’’aku ketawa kecil, saja menyakat siti..seronok tengok cebikan muka dia.. hihi….aik shifa datang lewat pun boleh lagi bergelak ketawa time ini..aku mengingatkan diri.
‘’kau? Kau nak buat macam tu aci kerat jari la weh..bila dia marah kau tunduk je..ikut je apa dia suruh nak bagi senyuman mengggoda konon pirahhh mana kau berani” aku ketawa kecil sebaik mendengar sindiran daripada siti itu.
‘’aku bukan apa takut nanti dia tergoda kat aku susah plak kang.. itu aku tunduk je time dia marah nanti menjawab balik dia dengar je suara aku yang merdu ini tak tido malam plak sian bos kesayangan kau tu”siti menjeling pada aku sebelum dia menjawab
‘’sudah ar buat ar kerja kau tu dah ar datang lambat buat cepat’’ siti pura-pura memarahi aku sambil menayangkan mata bulatnya yang sengaja dijegilkan kepada aku..takutnya!!hihi…
‘’nak buat ar ni hehhe ari ni aku menang..nampaknya kau kena belanja aku lunch nanti”
‘’menang apanya…ngarut ar k au ni..tak de makna nya aku nak belanja kau”
“aku tak kira kau kena belanja aku makan jugak sebab-
“kalau saya belanja awak makan boleh?”belum habis aku mengusik siti aku mendengar suara garau lelaki betul-betul di belakang aku. Aku rasa macam kenal je pemilik suara ini auw!siti segera menoleh kea rah pemilik suara itu, seblaiknya aku diam menikus huhu
“selamat pagi en haikal awal hari ini”sempat pulak siti bergurau dengan bos kami sedangkan aku terusan diam membatu..aku malu
“siapa nak belnja siapa ni..dari jauh lagi saya dengar korang berdua rancak berbual” en haikal sudah duduk menyandar di tepi meja aku..alaihai selambanya dia aku plak malu nih! Dia sedikit menunuduk untuk memandang muka aku yang asyik memandang kertas di atas meja aku sedari tadi.
“yes shifa you nak suruh siti belanja you lunch ke hari ini..kalau dia tak nak’..ayat en haikal tergantung di situ sebelum dia merapatkan sedikit mukanya ke wajah aku sebelum menyambung semula ayatnya yang tergantung itu.
“ saya sudi belanja awak makan”dia mengeyit mata kanannya kepada aku. Siti ketawa besar melihat telatah en haikal. Nak mengena aku ar nih.aku tersengih saja kepada bos yang dari tadi tidak berganjak dari bersantai senang di meja aku.
“err tak la en haikal saya usik siti je tadi…tak serius pun nak suruh dia belanja saya makan.”aku menutup malu aku dengan ayat ku kira untuk cover line..
“eleh..ye la tu”ayat itu aku dengar dari mulut sebelah aku..siapa lagi siti si mulut tempayan ni..ish!!! aku mendengar ketawa dari mulut en haikal lelaki yang berada dekat di tepi aku ini.dalam hati aku benar-benar marah..kenapa?kenapa aku yang menjadi mangsa usikkan mereka di pagi hari ini why? Why? Me!!!! Jerit aku dalam hati.
“ok la honey…kalau honey nak keluar lunch nanti jnagan lupa ingatkan abang ye”seraya itu dia sekali lagi mengeyit matanya kepada aku sebelum berllau masuk ke biliknya.siti terusan ketawa sebaik mendengar ayat terakhir dari big boss kami itu.
“apa gelak-gelak…geli aku abang..sayang…eee geli”aku mengangkat berkali-kali bahu menandakan betapa gelinya aku mendengar bahasa panggilan en haikal kepada aku…dia? Please ar!!
“wei yang kau bukan main seronok ini apahal…sedap ar kau betali barut dengan bos kesayangan kau tu mengenakan aku” aku menjeling kepada siti yang masih lagi ketawa kepada aku. Fail berwarna hitam atas meja aku,kubuka dengan kasar dengar jelas sekali bunyi selakan kertas..memang sengaja aku buat begitu tanda protes aku pada siti dan juga en haikal!pen juga ku ambil dengan kasar sampai bekas alatan tulis aku berselerak jatuh..biar..aku biar saja..sakit hati tau.
“ala rileks ar shifa..ooo tadi sedap kau kenakan aku ni giliran kau pulak..hihi..tak sangka en haikal boleh plak sakat kau pagi-pagi hihi”aku buat tidak tahu je sebaliknya sibuk menaip kerja aku di komputer.



p/s : banyak yng mintak zu buat novel so kepada membe2 kesayangan saya ini permulaannya nanti saya update lg ye sila bgi komen... ( yam comment pleaseee hehhe )

4 comments:

zu_ana said...

huhhh...ju da gaya penulis dah...pmulaan ni...ak rasa jln cter dia agak lucu...so...kira baikla...bley buka mta org baca....cma kena baiki ayat2 ang...tulis dri hati hang.,bdsarkan pglman sndiri,kwan2...grenti best...x sabaq nk tgu smbungan seterusnya...nt ak komen lagi....keep it up

che siti maryam che din said...

wah!!..yam ingtkn novel kak beli hri 2..huhu..mcm best ja...cpt smbugn nyer...=)hihi

che siti maryam che din said...

wah!dh mju..hhihi.....yam ingtkn nvel kak bli hri 2..trus kn usha kak...

yuna_karisma said...

permulaan yg baik... keep up a good work...

COPYRIGHT@Segala Yang Tercatat Hak Milik Zue Zara